Prefabrik binalar hangi sektörlerde ve ne amaçla kullanılır?
Mopre’ nin ürettiği yapılar inşaat şantiyelerinde, afet kamplarında, mülteci kamplarında, petrol kamplarında, askeri kamplarda, kamusal alanlarda, ticari alanlarda, eğitim ve sağlık alanlarında, endüstriyel alanlarda ve turizm sektöründe kullanılmaktadır.
Yatakhane binaları, lojman binaları, ofis binaları, yemekhane binaları, çok amaçlı binalar, okul binaları, kreş binaları, anaokulu binaları, kütüphane binaları, arşiv binaları, hastane binaları, poliklinik binaları, sağlık merkezi binaları, dispanser binaları, dükkan binaları, wc binaları, çamaşırhane binaları, sosyal binalar, mescit binaları, turizm yapıları, otel binaları, cafe-restoran binaları, mutfak ve aşevi binaları, konut binaları, satış ofisleri, depo binaları, hangar binaları, atölye binaları, fabrika binaları, ekonomik barınaklar, güvenlik kulübeleri, taksi durakları, muhtarlık binaları, modüler yapılar, büfe üniteleri, bilet satış üniteleri, acil barınma üniteleri gibi çok geniş yelpazedeki yapılarda prefabrike yapı sistemleri kullanılmaktadır.
Prefabrik binaların avantajları nelerdir?
Prefabrik binaların maliyeti düşüktür.
Prefabrik yapılar müşterinin ihtiyacına göre özelleştirilebilir.
Prefabrike yapılar geleneksel yapı yöntemlerine göre çok daha kısa sürede üretilir, montaj süreleri kısadır ve çabuk teslim edilir, böylece prefabrik yapılarda yaşam çok daha erken başlar.
Prefabrik binalar depreme karşı dayanıklıdır.
Prefabrik binalar üstün ısı ve ses yalıtımına sahiptir, her türlü iklim koşullarına ve zorlu coğrafi şartlara uygundur.
Prefabrik binalar diğer inşaat yöntemlerine göre çok daha çevreci yapılardır ve minimum inşaat atıkları sayesinde doğaya zarar vermezler.
Prefabrik binalar ana yapısında kullanılan malzemeler sayesinde maksimum derecede geri dönüştürülebilen yapılardır.
Mopre ile geleneksel inşaat yöntemlerinde olduğu gibi farklı aşamalar için farklı kişiler ve birimler ile vakit ve efor kaybetmezsiniz. Mopre uçtan uca proje yönetimi ile tüm süreci tek elden yürüterek müşterilerine efor, nakit ve zaman tasarrufu sağlar.
Prefabrik binalar hangi malzemelerden üretilir?
Mopre tarafından üretilen yapıların taşıyıcı sistemi çelik konstrüksiyondur.
Prefabrik binalarda dış cephede sandviç panel, farklı desenlerde fibercement panel, osb, alüminyum kompozit, sıva+boya, mantolama vb gibi farklı tiplerde uygulamalar mümkündür.
İç cephede sandviç panel, fibercement panel, alçıpan, sıva+boya vb farklı tiplerde malzeme kullanılmaktadır.
Yalıtım malzemesi olarak taşyünü, eps, camyünü, mineral yün, poliüretan gibi farklı malzemeler kullanılır.
Tavanda alçıpan, fibercement, metal asma tavan, taşyünü asma tavan vs uygulamalar gerçekleştirilir. Çatı kaplamasında natürel trapez sac, boyalı trapez sac, sandviç panel, osb, membran, shingle, metal kiremit, kenet sac uygulamalarından herhangi biri tercih edilebilir.
Mopre’ nin binalarında kullandığı tüm kapılar, pencereler, elektrik malzemeleri, sıhhi tesisat malzemeleri, vitrifiyeler ve armatürlerde TSE’ li malzeme kullanılmaktadır.
Prefabrik bina alırken ve firma seçerken nelere dikkat edilmeli?
Firmadan fiyat alırken binaya ait tüm kapsamın teklifte detaylıca belirtildiğinden emin olun.
Firmadan fiyat teklifi ile birlikte binaya ait detaylı teknik şartnameyi mutlaka talep edin.
Firmanın binalarının üretildiği üretim tesisini mutlaka ziyaret edin ve teknik şartnamede belirtilen detayların ve değerlerin üretimde doğru uygulandığını kontrol edin.
Tek katlı, iki katlı veya üç katlı, binanın türü ve özelliği ne olursa olsun sözleşme aşamasında binaya ait statik hesap raporu firmadan talep edin.
Firmanın satış öncesi ve sonrasındaki müşteri memnuniyet performansını iyi analiz edin.
Binanın montajı aşamasında binanın tüm özelliklerinin karşılıklı imzalanan sözleşme koşulları ile aynı paralelde olduğunu tespit edin.
Prefabrik yapıların kullanım ömrü ne kadardır?
Mopre tarafından hayata geçirilen binaların ortalama ömrü, binanın çatısında ve dış cephesinde kullanılan malzemelerin cinsine bağlı olarak ortalama 30 yıl ila 50 yıl arasında değişmektedir.
Bu noktada binanın oturduğu alan için önceden hazırlanmış olan temel betonun kalitesi ve olması gerektiği şekilde dökülüp dökülmediği de yapının ömrünü etkileyen bir unsurdur.
Binaların taşıyıcı karkası ve dış çevre ile temas eden tüm metal aksamlarında galvanizli çelik kullanılmakta ve bu da korozyona karşı dayanıklılık sağlamaktadır.
Tüm yapı çeşitlerinde olduğu gibi prefabrik binalarda da standart ve düzenli bakımların yapılması binanın uzun yıllar boyunca kullanımını sağlamaktadır.
Prefabrik yapıların garanti süresi ne kadardır ve hangi şartları kapsamaktadır?
Mopre, üretimini gerçekleştirdiği tüm binalar için üretim ve montaj hatalarına karşı 1 yıl garanti vermektedir.
Ayrıca Mopre, üretimini gerçekleştirdiği tüm yapılar için 10 yıl boyunca yedek parça temini garantisi vermektedir.
Hem 1 yıllık garanti süresi içerisinde hem de garanti süresi dolduktan sonra dahi uzun yıllar boyunca teknik servis ekiplerimiz müşterilerimizin olası ihtiyaçlarında mümkün olan en kısa sürede teknik destek sağlamaktadır.
Prefabrik binalar sökülüp farklı yere taşınabilir mi?
Mopre’ nin tüm yapıları, konusunda uzman uygulama ekipleri tarafından bulunduğu yerden sökülerek müşterimizin talep ettiği farklı bir lokasyona tekrar kurulabilir. Bu gibi durumlarda bina söküldüğünde bazı malzemelerde söküme bağlı olarak kırılma, çatlama vb fireler olması doğaldır.
Sökülen binanın cinsine bağlı olmak üzere binadaki fire oranı yaklaşık %10 ila %15 arasında değişmektedir.
Sökülen binanın yeni kurulduğu yerdeki iklim koşullarının farklılığına bağlı olarak Mopre binanın yeniden kurulumunda bina konstrüksiyonunda revize veya ilave güçlendirmeler yapabilmektedir. Özellikle müteahhit firmaların şantiyeleri için kurulumunu yaptığımız binalarımızı, firmanın sonraki şantiyelerinde yine kullanabilmesi için diğer şantiyelerine minimum kayıp ile taşıyabilmekteyiz.
Prefabrik binalar nasıl taşınır?
Mopre’ nin fabrika ortamında ön üretimini gerçekleştirdiği tüm yapıları Türkiye ve dünyanın dört bir yanına rahatlıkla taşınabilmektedir.
Yapılar karayolu, denizyolu ve havayolu üzerinden taşınabilmektedir.
Yapılar tır, kamyon, vinçli kamyon, yük gemisi, tren ve kargo uçağı gibi çok farklı taşıma araçları ile sevk edilmektedir.
Tümü demonte olarak üretilen ve sahada montajı gerçekleştirilen yapılar her türlü araçla sevk edilebildiği gibi, fabrikada üretimi ve montajı tamamlanan modüler konteyner, modüler üniteler gibi bitmiş ve kullanıma hazır yapılar da tüm lojistik araçları ile rahatlıkla taşınabilmektedir.
Yurtdışı sevkiyatlarda bina malzemeleri uluslararası taşımacılığa ve paketleme kurallarına uygun olarak ambalajlanmaktadır.
Prefabrik binaların montaj süreci nasıldır?
Bina malzemeleri binanın kurulacağı sahaya geldiğinde Mopre’ nin konusunda uzman uygulama ekipleri de eşzamanlı olarak sahada hazır bulunmaktadır.
Fabrikada üretimi tamamlanan modüler parçalar uygulama ekiplerimiz tarafından hızlı bir şekilde birleştirilerek binanın kurulumu tamamlanır.
Prefabrike yapıların zemine montajı ankrajlarla veya çelik dübellerle yapılmaktadır. Ardından sırasıyla cephe kaplama, çatı kaplama, tavan kaplama, elektrik ve mekanik tesisat montajı, zemin kaplamaları ve diğer tüm detay işçilikler tamamlanarak kısa sürede yapı yaşama hazır hale getirilir.
Yaklaşık 4 kişilik uygulama ekibimiz günlük ortalama 50 m2 kaba bina montajı yapabilmektedir.
Prefabrik binaların montajı için nasıl bir zemin gereklidir?
Prefabrik binalar için betonarme binalarda olduğu gibi ağır ve yüksek bir temel betona ihtiyaç bulunmamaktadır.
Binalarımız için binanın kat sayısına ve kullanım amacına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 25-30 cm yüksekliğinde düz ve terazisinde hazırlanmış bir temel betonu yeterli olmaktadır.
Temel betonu, kurulacak olan binanın her cephesinden minimum 20 cm daha geniş olacak şekilde hazırlanmalıdır.
Sözleşme imzalandıktan sonra Mopre, tüm müşterilerine içinde tesisat boşluklarının ve betonun tüm detaylarının yer aldığı bir temel beton planını paylaşmaktadır.,
Uzun vadede binanın garanti kapsamında yer alabilmesi ve daha uzun ömürlü olabilmesi için temel betonun nizami olarak hazırlanması çok önemlidir.